סולם קשיות של מינרלים I מהו סולם מוס?

בשנת 1812 פרידריך מוס, מינרולוג גרמני, יצר סולם למדידת קשיות מינרלים – סולם מוס.
הוא בחר עשרה מינרלים בעלי קשיות שונה באופן מובהק שנעו בין מינרל רך מאוד-1, למינרל קשה מאוד -10.

כבר למעלה מ-200 שנה זו השיטה הנפוצה למדידת קשיות של מינרלים (קריסטלים טבעיים מורכבים ממינרלים). מטרת הסולם הייתה לזהות קשיות של שריטות, כלומר התנגדותו של מינרל אחד כאשר הוא נשרט על ידי מינרל אחר.

כאשר פרידריך מוס פיתח את סולם הקשיות שלו, מעט מאוד מידע על קשיות מינרלים היה זמין. הוא בחר עשרה מינרלים בעלי קשויות שונות והציב אותם באופן שרירותי בסולם מספרים שלמים מ-1 עד 10. זה היה סולם יחסי שבו ניתן היה לבדוק מינרל בעל קשיות לא ידועה ואף שימש למטרות זיהוי מינרלים לא ידועים.
הסולם נמצא בשימוש נרחב גם כיום.

קַשִׁיוּת

אינדקס
מינרל

דוגמאות

1 טלק אבקת טלק
2 גֶבֶס סלניט
3 קלציט קלציט
4 פלוּרייט פלורייט
5 אפטייט טורקיז
6  אורתוקלז פלדספר
פצלת השדה
לברדורייט
מונסטון
סאנסטון
אמזונייט
7 קוורץ אמטיסט
סיטרין
רוז קוורץ
8 טופז טופז
9 קורונדום ספיר
רובי
10 יהלום החומר הקשה ביותר הידוע
על פני כדור הארץ

לדוגמה:
במידה ויש לי קריסטל טבעי עם קשיות מסויימת שאינני יודעת מהי ובנוסף קריסטל שזהותו וקשיותו ידועים לי, לדוגמה פלורייט (4 בסולם מוס) אם הפלורייט יכול לשרוט את הדגימה אז הקשיות של הקריסטל שאני מחפשת היא שווה ל4 או נמוכה מ4.
אם לא ניתן לשרוט את הדגימה ע"י הפלורייט אז הקשיות של הדגימה שווה או גדולה מ4.

דוגמה נוספת:
אם אינך בטוחה אם המינרל בידך הוא קוורץ או טופז, טופז (8 בסולם מוס) ישרוט קוורץ אך קוורץ (7 בסולם מוס) לא ישרוט טופז. כלומר כל מינרל גבוה בסולם יכול לשרוט את כל אלו אשר מתחתיו או להישרט בעצמו ע"י מינרלים בעלי ציון גבוה יותר בסולם.
הרעיון הוא באמת מאוד פשוט. כדי שחומר אחד יוכל לשרוט אחר הוא חייב להיות בעל קשיות גבוהה יותר.

ככל שהמינרל קשה יותר כך הציון שלו בסולם גבוה יותר ולרוב גם הערך שלו. כאשר היהלום הוא החומר הקשה ביותר הידוע לאדם, הוא מדורג 10.

כדאי לדעת : הציונים אשר ניתנו בסולם אינם מחולקים באופן שווה. לדוגמה: פלורייט בדרגה 4 קשה רק במעט מקלציט בדרגה 3. אך יהלום בדרגה 10 קשה פי ארבע מהקורונדום בדרגה 9.

לכל המינרלים הידועים ולרוב הסלעים יש את מקומם על הסקאלה של מוס, ולמרות שפרידריך מוס יצר סולם למדידת קשיות מינרלים, רעיון זה הוזכר כבר בעבר על ידי הפילוסוף היווני הקדום תיאופרסטוס וגם על ידי הסופר והפילוסוף הרומי פליניוס האב כשלוש מאות וחמישים שנה מאוחר יותר.

 

מה ההבדל בין קשיחות לקשיות?
בעוד שקשיות בודקת את עמידות המינרלים לשריטות, קשיחות בודקת את עמידות המינרלים לפיצוח (התרסקות)/ לחץ.
אם ניקח לדוגמא יהלום, אשר ממוקם בדרגה הגבוהה ביותר על סולם מוס – 10 ונפיל אותו על משטח קשה מגובה, סביר להניח שינזק ויסדק. אך אם נבדוק דבר זהה על הפנינה אשר ממוקמת בדרגה 2.5 בסולם מוס היא לא תינזק כלל.
זה ההבדל בין קשיות לקשיחות. המינרלים אשר ממוקמים בדרגות גבוהות בסולם מוס אשר מודד קשיות, לא מצביעים על קשיחותם ועמידותם לגבי פיצוח.