מהו קריסטל?

 היווצרותם של גבישים באמצעות תהליכים מאגמתיים, משקעים ומטמורפיים

קריסטלים, התכשיטים המעודנים של קרום כדור הארץ, כבשו את הקסם האנושי במשך מאות שנים. המבנים היפיפיים הללו מגיעים באינספור צורות, גדלים וצבעים, כל אחד מהם מעיד על התהליכים הגיאולוגיים שיצרו אותם. מהמעמקים הלוהטים של הרי געש ועד לחיבוק השליו של שכבות משקע וכוחות הטרנספורמציה של המטמורפיזם, נוצרים גבישים דרך מסלולים שונים החושפים את ההיסטוריה המורכבת של הפלנטה שלנו.

מה זה קריסטל (גביש) ?

בבסיסו, גביש הוא חומר מוצק שהאטומים שלו מסודרים בתבנית מסודרת מאוד שחוזרת על עצמה. סידור מדויק זה נותן לגבישים את צורותיהם הגיאומטריות המובהקות ומאפשר להם להפגין תכונות ייחודיות כגון צבע, קשיות ושקיפות. סוג הגביש הנוצר ותכונותיו תלויים בהרכב הכימי, הטמפרטורה, הלחץ והתהליכים הגיאולוגיים הספציפיים המתרחשים.

לכל הקריסטלים, למעט אלו שהם תוצרים של חומר אורגני או זכוכית טבעית, יש מבנה פנימי מדויק. הם מורכבים מצורות גאומטריות קבועות, שמקורן בקשר בין האטומים והם יוצרים מבנה סימטרי אשר בחלק מהקריסטלים נראה לעין, ובאחרים לא.

1. תהליך מאגמתי:

סלעים וגבישים עולים מלב המעטפת המותכת של כדור הארץ באמצעות תהליכים געשיים. כאשר סלע מותך, או מאגמה, מתקרר ומתמצק, הוא יכול להוליד גבישים יוצאי דופן כמו קוורץ ופלדספאר (מונסטון,סאנסטון,לברדורייט…). קצב הקירור של המגמה משפיע מאוד על גודל הגביש. קירור מהיר, כמו בסביבות געשיות, יוצר גבישים קטנים, בעוד שהתקררות איטית יותר בתוך קרום כדור הארץ מייצרת גבישים גדולים יותר.

לדוגמה, גבישי קוורץ, הידועים בבהירותם ובמבנים רב-הפנים שלהם, יכולים להיווצר בתוך חללים של מאגמה מתקררת. אטומי הסיליקון והחמצן במגמה מסדרים את עצמם לתבנית סריג מדויקת, ויוצרים את המבנה הגבישי אותו אנו מכירים. ההרכב הכימי של המינרלים, הלחץ וקצב הקירור תורמים לגודל ולצורה האולטימטיביים של גבישים אלו.

 

2. תהליכי סחף ומשקעים :

גבישי משקעים מקבלים צורה בתחום גיאולוגי שונה, הנובע בעיקר מהצטברות של משקעים עשירים במינרלים במשך תקופות זמן ארוכות. כאשר מים נושאים מינרלים מומסים, עם הזמן, שכבות עשירות במינרלים הופכות לדחוסות ומוצקות ונוצרים סלעי משקע. בתוך הסלעים הללו יכולים לצוץ גבישים כמו הליט (מלח סלע), שושנת המדבר וקלציט.

 הליט, נוצר לעתים קרובות בסביבות צחיחות עם גופי מים מתאדים. כשהמים מתאדים, הם משאירים מאחוריהם מינרלים מומסים של מלח שמתחברים יחד ליצירת גבישי הליט מעוקבים. הגבישים האלה לא רק מדהימים מבחינה ויזואלית, אלא גם מכילים תובנות לגבי תנאי האקלים של כדור הארץ בעבר.

3. תהליכי מטמורפוזה :

תהליכים מטמורפיים מגלמים את כוח הטרנספורמציה של כדור הארץ, הממיר סלעים קיימים לצורות חדשות באמצעות חום, לחץ ושינויים כימיים. גבישים שנוצרו בצורה זו, הידועים כגבישים מטמורפיים, נושאים את חותמות המסע שלהם. דוגמאות קלאסיות של גבישים מטמורפיים כוללות גארנט, שיש וצפחה.

גבישי גארנט, המוערכים בגוונים האדומים העמוקים שלהם, בוקעים לעתים קרובות מתנאי הלחץ הגבוה עמוק בתוך קרום כדור הארץ. מינרלים בתוך סלעים קיימים מתגבשים מחדש, מסודרים מחדש וגדלים לצורות חדשות, כמו גבישי הגארנט הבוהקים המוטבעים בפלטה. הכוחות הגיאולוגיים העזים במהלך המטמורפיזם יוצרים את הצורה והמרקם של גבישים אלו.

יצירות המופת הגיאולוגיות של כדור הארץ

קריסטלים הם יצירות מופת גיאולוגיות המציעות הצצה להיסטוריה המורכבת של כדור הארץ. בין אם נולדו מהחיבוק הלוהט של הסלע המותך, מהשכבות הסבלניות של משקעים או מהטרנספורמציה הסוערת של מינרלים קיימים, הגבישים מספקים קישור מוחשי לתהליכים הדינמיים שעיצבו את הפלנטה שלנו במשך מיליארדי שנים.

מהגיאומטריות המהפנטות של הקוורץ ועד לגוונים התוססים של הגארנט, כל גביש מספר סיפור ייחודי על היווצרותו. על ידי התעמקות בתהליכים אלה, אנו לא רק זוכים להערכה עמוקה יותר ליופיים של גבישים אלא גם חושפים את סודות ההיסטוריה הגיאולוגית העמוקה של כדור הארץ.